Bästa fotbollstränarna i Sverige

Att vara tränare är förmodligen ett av de mest utskällda jobben som finns. Efter en seger hyllas du och efter en förlust haglar glåporden och fansen anser att du borde få sparken. Är du tränare på toppnivå som i Allsvenskan står du alltid i blickfånget både från supportar, föreningen och massmedia. Samtidigt som du lever med denna press ska du få ditt lag att prestera så bra som möjligt.

Det är så klart vissa svenska tränare som har lyckats bättre än andra. Det finns tränare som fått sparken efter endast ett fåtal matcher och det finns tränare som lyckats med något ingen trodde var möjligt. För visst är det fantastiskt med en tränare som får ett lag helt utan storstjärnor att spela som en vinnande klubb. Häng med för att läsa om några av de bästa svenska tränarna.

Nanne Bergstrand – Kalmar FF

Kalmar FF var länge ett bottenlag som pendlade mellan Superettan och Allsvenskan. Med Nanne Bergstrand blev de ett välspelande topplag som lyckades ta sitt första SM-guld år 2008. Detta gjorde att Nanne till och med fick sin egen gata uppkallad efter sig i Kalmar. Nanne själv kommer från Markaryd och var som spelare aktuell för Manchester City men kom aldrig dit då affären inte gick igenom på grund av avsaknad av landslagsmeriter.

Nanne fick jobbet som Kalmars tränare redan 2002. Då skrev han ett 5-årskontrakt och hade som mål att laget skulle bli ett stabilt lag i Allsvenskan. 2004 var Kalmar tillbaka i högsta serien och slutade på en hedrande 5:e plats. De fortsatte rada upp topp 5-placeringar de kommande åren innan de tog sin första titel och vann Svenska Cupen 2007. Kronan på verket var dock när de vann sitt första SM-guld året efter.

Lars Lagerbäck – Sverige och Island

Har faktiskt aldrig tränat ett lag i Allsvenskan men tål ändå att nämnas i dessa sammanhang. Lagerbäck började som assisterande tränare till Tommy Söderberg 1998 men blev senare ensam förbundskapten. Under sin tid med landslaget lyckades han ta Sverige till fem raka EM och VM. Detta är han faktiskt ensam om i historien bland svenska landslagstränare. Efter ett misslyckande att kvalificera sig till VM 2010 valde han att avgå.

Lagerbäck skulle dock få sin revansch när han senare blev förbundskapten för Island. Han tog över 2011 och det var meningen att han skulle stanna tills VM-kvalet 2014. Trots ett misslyckande i kvalet fick han förlängt kontrakt. Island lyckades då för första gången någonsin kvalificera sig till ett EM och hur det gick där minns vi nog alla. De tog sig vidare ända till kvartsfinal och slog ut stornationer som England på vägen.

Tom Prahl – Malmö FF

Tom Prahl är en av Sveriges framgångsrikaste tränare om vi ser på 1990-talet och framåt. Han har tagit hela nio stycken SM-medaljer och tre av dessa är guldmedaljer. Han kan dessutom stoltsera med att vara en av de få tränare som har lyckats vinna guld med två olika föreningar. Tom var själv fotbollsspelare i sin ungdom men det är alltså som tränare som han har gjort avtryck i Sverige.

Prahl gjorde sig först ett namn i fotbollssverige när han lyckades ta upp Trelleborgs FF till Allsvenskan 1991. Trelleborg var då ett lag nästan helt utan resurser, vilket gjorde bedriften ännu större. Han tog senare över Halmstad BK och vann inte mindre än två SM-guld. Efter guldet 2000 gick han över till Malmö FF. Här behövde han bara tre säsonger på sig att göra Malmö till det bästa laget i Sverige.

Hasse Backe

Hasse, eller Hans som han egentligen heter, har haft framgångar både i och utanför Sverige. Även om han tränat flera svenska klubbar är hans främsta merit att han vunnit fyra mästerskap i Danmark. Detta för två olika föreningar. Han är också en av få svenska tränare som lyckats göra en karriär utanför Norden. Han har både varit i Österrike och Grekland och även varit assisterande tränare till Sven-Göran Eriksson i Manchester City.

För att räknas som en av de största tränarna krävs det ofta att du har gjort något som ingen har förväntat sig. Det är mer imponerande med en tränare som lyckas vinna med ett nederlagstippat lag än en tränare som tar över en storklubb. Svensk fotboll ser ut att gå en ljus framtid till mötes och vi är övertygade om att vi snart har fler tränare att lägga till på denna listan.