Fotbollsklubbar i Sverige

Fotboll är en omåttligt populär sport, såväl i Sverige som i andra länder runtom i världen. Det kan till och med sägas vara en av världens absolut största sporter och många följer världsmästerskap i fotboll, europamästerskap och ligor i olika länder. Några kända ligor är exempelvis La Liga och Premier League, och i Sverige heter den största ligan Allsvenskan, följt av Superettan – här spelar de största klubbarna i landet.

Vilka som är de allra största klubbarna inom svensk fotboll varierar och det beror även på vad man egentligen menar med “största”. Är det klubben som vinner oftast eller klubben med mest fans? Det behöver ju nödvändigtvis inte vara en och samma klubb, även om detta till viss del oftast går hand i hand. Vilka som är de största klubbarna skiljer sig dessutom mellan olika årtionden i historien, vilka som vunnit och utmärkt sig mest.

Stora klubbar nu

Till en början kan vi prata om vilka som är några riktigt stora klubbar i nuläget, alltså vilka som dominerar fotbollen i Sverige idag, men också vilka klubbar som slogs i toppen under 2000-talet och tidigare. Några exempel på stora svenska fotbollsklubbar är Stockholmslagen Djurgården IF (DIF) och AIK, men också Malmö FF, IFK Göteborg och IFK Norrköping är tre andra exempel på klubbar som har varit stora under de senaste åren.

Det är inte alltid en storklubb gör bra ifrån sig, IFK Norrköping var nere i Superettan i perioder under 2000-talet, för att sedan vinna hela Allsvenskan år 2015. Hammarby (även kallat Bajen) är också ett stort och välkänt fotbollslag ifrån Stockholm som har haft svårigheter att hålla sig kvar i Allsvenskan i omgångar. Underdog-laget GAIS ifrån Göteborg har en förhållandevis stor fanskara, men har inte gjort särskilt bra ifrån sig under de senaste åren.

Stora klubbar förr

GAIS var laget som vann den allra första omgången av Allsvenskan år 1924/1925. Fotboll är en dynamisk sport där mycket kan hända vilket betyder att ett lag som var bra förr inte går att räkna med idag, och tvärtom. Däremot kan en stor skara fans finnas kvar, som exempelvis i fallet med GAIS. De lag och klubbar som historiskt sett ansetts vara riktigt stora i Sverige är till exempel GAIS som vunnit Allsvenskan fyra gånger,

Det finns fler lag som toppat listorna, en del ganska givna andra är överraskningar. Malmö FF toppar listan med hela 23 guld (senast år 2017) följt av IFK Göteborg samt IFK Norrköping som har 13 guld vardera. Andra lag som möjligtvis anses en aning otippade som har varit relativt stora är Helsingborgs IF (HIF), Östers IF från Växjö och Halmstads BK, men det var dock ett tag sedan lagen hade sin storhetstid.

Malmö FF – störst i Sverige

Malmö FF debuterade i Allsvenskan 1931/1932, men klubben grundades redan år 1910. De har sedan dess vunnit guld i Allsvenskan hela 23 gånger fram till 2017 då de vann sitt senaste guld. De har även blivit svenska mästare 20 gånger och vunnit Svenska cupen hela 14 gånger, vilket är stora meriter för Skånelaget. Den först vinsten i Allsvenskan kom år 1944, och det var efter detta deras storhetstid som klubb och lag inleddes.

Under sena 40-talet och tidiga 50-talet vann de Allsvenskan tre år i rad (alltså år 1949, 1950 och 1951). Även under 70-talet hade laget en storhetsperiod och nästa storhetsperiod för Malmö FF kom först på 2010-talet. Under den här perioden har de vunnit följande år: 2010, 2013, 2014, 2016 och 2017, så att Malmö FF räknas som Sveriges största (eller åtminstone en av de största) klubbarna är det alltså inget snack om.

GAIS – klubb med anor

GAIS är idag något av ett frågetecken – vad hände egentligen med klubben med långa anor som vann den allra första Allsvenskan och som sedan dess har vunnit guld fyra gånger? Fram till 50-talet var GAIS en stor klubb, men sedan dess har nivån på deras fotboll varierat kraftigt. I dagsläget spelar de i den näst högsta ligan, Superettan, men även där har det ibland varit tufft trots deras stora skara GAIS-fans.

Den svenska fotbollens stora lag

Det finns många sätt att definiera ett stort lag på, Malmö FF har flest titlar och guld i Sverige, men GAIS har långa anor då de vann det första Allsvenska guldet och har dessutom en stor fanskara. Båda klubbarna kan med andra ord anses som storklubbar. Givetvis finns det även andra stora lag runtom i landet som räknas som storklubbar, så som IFK Göteborg, IFK Norrköping, AIK – vem som vinner härnäst får vi vänta och se!