Målgörare i svensk fotboll

Varje år sedan 1924 har en säsong av Sveriges högsta liga Allsvenskan gått av stapeln. Varje år har ett lag utsetts till vinnare och en skyttekung har korats. För att bli skyttekung måste du alltså ha gjort flest mål under säsongen. Rekordet för flest mål under en säsong står sig faktiskt från första säsongen 24/25 när Filip “Svarte-Filip” Johansson satte hela 39 baljor för sitt klubblag IFK Göteborg.

Den mest framgångsrika klubben i skytteligasammanhang är IFK Göteborg där en av deras spelare fått titeln hela 16 gånger. Tvåa på listan är Malmö FF som följs av IFK Norrköping och Helsingborgs IF. Det har faktiskt hänt att en skyttekung spelat i två olika klubbar under en säsong och detta var när fotbollsspelaren Alexander Gerndt spelade både för Gefle IF och Helsingborg. Här ger vi dig en lista på de framgångsrikaste skyttekungarna i Sverige.

Gunnar Nordahl

Gunnar Nordahl räknas som Sveriges allra första fotbollsproffs och är även den som har vunnit skytteligan flest gånger. Totalt har han legat i topp under fyra säsonger, vilket ingen annan spelare har lyckats slå. Han imponerade stort redan som barn och öste in mål i vilket lag han än spelade. Hans första allsvenska klubb var Degerfors där han gjorde hela 58 mål under 77 matcher, vilket skapade nationellt intresse.

Hans otroliga målform gjorde att flera klubbar fick upp ögonen för honom. Det var IFK Norrköping som lyckades locka till sig målkungen och detta skulle visa sig vara ett bra drag av Nordahl. Där vann han både skytteligan och allsvenskt guld fyra gånger på raken. Dessa otroliga prestationer gjorde att Nordahl skapade intresse hos flera storklubbar och blev också Sveriges första utlandsproffs när han gick till AC Milan.

Carl-Erik Holmberg

Efter Gunnar Nordahl är det flera spelare som lyckats vinna den allsvenska skytteligan tre gånger. En av dessa är Carl-Erik Holmberg från Göteborg som spelade både i svenska landslaget och i sitt klubblag Örgryte. Han var faktiskt trogen sin klubb under hela karriären, vilket inte är så vanligt att se i dagens fotboll. Tillsammans med dem blev han också svensk mästare två gånger under åren 1926 samt 1928.

Holmberg, som även gick under smeknamnet Slana, var en stor anledning till att Örgryte kunde ta hem guldet både 1926 och 1928. Inte nog med att han vann skytteligan båda gångerna, han var även en av lagets absolut största stjärnor. Rent tekniskt räknas dock inte dessa titlar som SM-guld för Allsvenskan hade inte denna status förrän säsongen 1930. Som grädde på moset är han även Örgrytes främste målskytt genom tiderna.

Karl-Alfred Jakobsson

Karl-Alfred Jakobsson föddes faktiskt i Boston men flyttade tillsammans med sin familj till Sverige när han var fem år. Han är också en spelare som har vunnit skytteligan totalt tre gånger. Han hade position som högerinner och spelade större delen av sin karriär i Göteborgsklubben GAIS. Han gjorde sin debut för klubben redan 1945 men var tvungen att ta en paus på grund av att han blev kallad till lumpen.

Efter att Jakobsson hade gjort färdigt lumpen återvände han till GAIS säsongen 1949/1950. Där stannade han sedan till 1959 och under denna perioden spelade han 197 matcher och gjorde totalt 145 mål. De flesta av dessa målen tillkom på nickar, vilket innebar att Jakobsson blev känd som en specialist på nickar. Han spelade även sex landskamper i landslaget och gjorde mål i tre av dessa. Han spelade dock aldrig något stort mästerskap.

Bo Larsson

Tredje namnet på listan räknas som en av Malmö FF:s främsta spelare genom tiderna. Bo Larsson hade förmågan att spela var som helst på planen och vann också skytteligan tre gånger. Under sin period i Malmö var han med och vann flera SM-guld. Han prövade även lyckan utomlands och spelade i den tyska ligan för VfB Stuttgart. Han hade också framgångar i det svenska landslaget och representerade Sverige i VM.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan anses av många vara Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna. Under sin karriär har han spelat för flera storklubbar i England, Spanien och Italien. Han är även svenska landslagets främsta målskytt genom tiderna med sina 62 mål. Han har också blivit utsedd till Sveriges bästa fotbollsspelare 11 gånger på den prestigefyllda fotbollsgalan. Trots att han spelade i Malmö FF lyckades han aldrig vinna den svenska skytteligan men tål ändå att nämnas på denna lista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *