Svensk fotboll 2016

2016 var ett år av förväntan precis som det alltid brukar vara när ett mästerskap stundar till sommaren. Här var det EM i Frankrike som väntade och Sverige hade lyckats kvalificera sig året innan genom att besegra Danmark i Play-offen. Förhoppningarna var stora på det svenska landslaget och befolkningen hoppades att de skulle ta sig vidare från gruppspelet. Detta var många landslagsstjärnors sista chans att vinna något stort.

Även här på hemmaplan väntade två tuffa säsonger både i Allsvenskan och i Damallsvenskan. Säsongerna satte som vanligt igång i april och det var spännande till slutet. Förutom detta kämpade lagen i Superettan om att ta en plats i Allsvenskan till nästa säsong. Här var det lag som aldrig tidigare varit upp i Allsvenskan som kämpade om en plats i toppen. Hur det gick får du veta om du läser vidare.

Allsvenskan 2016

Allsvenskan hade som vanligt avspark i april och det var nummer 92 i ordningen. Den stora frågan alla ställde sig inför säsongen var om Norrköping kunde återupprepa bragden från föregående säsong och stå som segrare i slutet av säsongen. Nykomlingar för året var Östersunds FK som aldrig tidigare spelat i Allsvenskan samt det klassiska laget Trelleborgs FF. De hade inte varit uppe i Allsvenskan sedan säsongen 1969 så förväntningarna var höga.

Malmö FF tog ett tidigt grepp om serien och var hela tiden en utmanare till guldet. De utmanades främst av AIK samt regerande mästarna IFK Norrköping. Malmö FF lyckades dock hålla undan och med två omgångar kvar av serien kunde de säkra guldet efter att de slagit Falkenberg på bortaplan. Till slut så vann de ligan med 6 poäng före tvåan och trean. Detta gjorde även så att de kvalificerade sig till Champions League kval.

Fotbolls-EM 2016

Den största händelsen för året var dock sommarens EM som tog plats i Frankrike. Sverige hade hamnat i samma grupp som Belgien, Italien och Irland. Detta ansågs vara en svår grupp men inte omöjlig. Sverige inledde mot Irland och lyckades knipa en poäng efter ett självmål av Irland. Dock gick det inte lika bra i nästföljande match mot Italien och de förlorade efter ett sent ledningsmål av italienarna.

Hoppet stod nu till den sista och avgörande matchen. Belgien stod för motståndet och det var bara vinst som gällde. Trots en bra spelad match lyckades Sverige inte få håll på motståndet och Belgien kunde sätta dit ledningsmålet i den 84:e minuten. I och med detta var Sverige utslaget i gruppen och svenskarna hemma fick istället följa Islands och Lars Lagerbäcks otroliga framfart. Det var dock Portugal som stod som segrare till sist.

Svenska Cupen och Superettan 2016

Vi får inte glömma bort Svenska Cupen som alltid inleder den svenska fotbollssäsongen. Här var det IFK Göteborg som var regerande mästare och alltså hade pressen på sig att försvara sin titel. Efter gruppspelet stod det klart att det endast var lag från Allsvenskan som skulle ta sig vidare till slutspelet. Bland dessa fanns inte IFK Göteborg då de bara kom tvåa i sin grupp. Vann gjorde Häcken BK efter straffavgörande mot Malmö FF.

I Superettan slogs lag från hela Sverige om de där åtråvärda platserna i Allsvenskan. Halmstad BK och Åtvidaberg var nedflyttade från Allsvenskan och så klart favoriter till att vinna serien. I slutändan var det dock två väldigt oväntade lag som tog första- och andraplatsen i serien. Vann gjorde IK Sirius från Uppsala och tvåa kom AFC United som spelar sina hemmamatcher i Eskilstuna. Halmstad BK lyckades också ta sig upp efter ett lyckat kval.

Damallsvenskan 2016

Tittar vi på damallsvenskan så kan vi konstatera att de också hade en mycket spännande säsong att bjuda på. Regerande mästare var FC Rosengård som tagit sin andra titel i rad. Den stora frågan var alltså om de skulle kunna lyckas vinna tre år i följd. Säsongen inleddes i april och efter en hård säsong var det FC Linköping som lyckades knipa titeln. De var hela 10 poäng före regerande mästarna FC Rosengård.

2016 var ett härligt år som bjöd på mycket spännande fotboll. Inte minst EM i Frankrike som var en fotbollsfest att lägga på minnet. Tyvärr gick det inte så bra som vi hade hoppats för svenska landslaget men vi fick se en annan svensk ta Island ända till kvartsfinal. Det var inte många som hade tippat detta innan EM började. Både Allsvenskan och Damallsvenskan hade nya segrare efter två tuffa och långa säsonger.