Svensk fotboll 2018

Vi hoppas alla att 2018 kommer bli ett år som vi sent ska glömma. Sverige har nämligen lyckats kvalificera sig till sitt första VM-mästerskap på 12 år. På vägen dit slog vi ut inga mindre än Holland och Italien. I juni och juli går det av stapeln i Ryssland och vi hoppas att det svenska landslaget ska kunna bjuda oss på en sommar likt den vi upplevde 1994.

Även om VM är huvudfokus är det inte det enda som händer i år. I april är det som vanligt premiär för den högsta ligan Allsvenskan. Ska något av lagen lyckas utmana mästarna Malmö FF om titeln i år? Eller kommer Malmö att säkra sitt tredje guld på raken? Som vanligt har vi tre stycken nykomlingar som vill utmana och etablera sig på den absoluta toppnivån. Häng med på ett spännande fotbollsår!

Svenska Cupen 2018

Precis som vanligt inleds den svenska fotbollssäsongen med Svenska Cupen. Den börjar redan 2017 men fortsätter sedan under 2018 efter ett vinteruppehåll. I början är det bara lag från de lägre divisionerna som deltar innan föreningar från Allsvenskan och Superettan kliver in i turneringen. För att ta sig vidare till själva gruppspelet måste lagen alltså vinna två matcher i kvalet. Här skedde det väldigt få skrällar och topplagen tog sig enkelt vidare.

Efter kvalet inleddes ett gruppspel där åtta stycken grupper om fyra lag gjorde upp om en plats i slutspelet. Det är endast ettan som tar sig vidare från grupperna. Även här fick vi se få skrällar och det var mestadels lag från Allsvenskan som tog sig vidare. Finalen gick av stapeln den 10 maj och stod mellan svenska mästarna Malmö FF och Djurgården. Det blev till slut en enkel seger för Djurgården med 3-0.

Allsvenskan 2018

Fotbollsallsvenskan kickar som vanligt i gång i april och blir den 94:e i ordningen. Det är Malmö som står inför utmaningen att försvara sin SM-titel. Skulle de vinna i år igen är det tredje gången i rad som de står som segrare. Detta skulle inte bara innebära att de är bästa laget i Sverige, utan det ger dem också en ny chans att kvalificera sig för Champions League och internationellt spel.

Vi hittar tre stycken nykomlingar i årets Allsvenska. Dessa är Dalkurd IF, Brommapojkarna och Trelleborgs IF. De två sistnämnda föreningarna är två klassiska lag som har flera säsonger i Allsvenskan bakom sig. Dalkurd däremot är en ganska ny klubb från Borlänge som bildades så sent som 2005. De har alltså lyckats med att ta sig hela vägen från division 6 till Sveriges högsta serie på inte mer än 13 säsonger.

Fotbolls-VM 2018

Allsvenskan i all ära men största fokus i år ligger så klart på fotbolls-VM. Inte minst på grund av att det var 12 år sedan svenska landslaget sist deltog i ett världsmästerskap. Avspark sker den 14 juni mellan värdnationen Ryssland och Egypten. Sverige gör entré i turneringen den 18 juni och ställs då mot Sydkorea. I sin grupp har de också de regerande världsmästarna Tyskland samt Mexiko som de möter i sista matchen.

Världsmästerskapet pågår i en månad och avslutar med finalen den 15 juli. Skulle Sverige lyckas ta sig hela vägen till final skulle det vara första gången sedan VM 1958 på hemmaplan. Vi glömmer så klart inte heller VM-bronset 1994 som var en stor folkfest. Skulle Sverige sluta etta eller tvåa i sin grupp väntar en åttondelsfinal mot Brasilien, Serbien, Schweiz eller Costa Rica. Det är alltså många hinder som ska passeras på vägen.

Damallsvenskan 2018

Vi ska inte glömma bort Damallsvenskan som också har sin årliga säsong. Denna sätter igång den 14 april och avslutas den 28 oktober. Nya lag för säsongen är Växjö DFF och IFK Kalmar som lyckades vinna serien under föregående år. Regerande mästare är Linköpings FC som tog hem titeln för andra året i rad. Precis som Malmö FF kan de alltså ta sin tredje titel på raken om de vinner.

Det råder inga tvivel om att det är en otroligt spännande fotbollssäsong som vi har framför oss. Inte minst på grund av fotbolls-VM som vi hoppas ska bli en riktig fest under hela sommaren. Både Allsvenskan och Damallsvenskan känns väldigt intressanta med nya lag som aldrig tidigare spelat i den högsta divisionen. Vi hoppas få se en del skrällar som rör om i fotbollssverige. Bänka dig framför tv:n eller ta plats på arenan. Valet är ditt!