Svensk fotboll under 2017

Fotboll är en av de allra mest populära sporterna här i Sverige, och i hela världen för den delen. Historiskt sett har Sverige ett gäng fotbollsspelare som har slagit stort såväl inom Sveriges gränser som utomlands, där några av dem är Thomas Brolin, Thomas Ravelli, Klas Ingesson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic med flera. De flesta svenska spelarna spelar dock i Sveriges egna ligor, som toppas av Allsvenskan.

Allsvenskan är alltså den högsta ligan i Sverige, följt av Superettan. Allsvenskan har funnits länge (sedan år 1924), medan Superettan endast har funnits sedan år 2000. Innan dess var det Division I och Division II som kom efter Allsvenskan. Hur det går i dessa ligor ser såklart olika ut från år till år, men hur såg det ut under 2017? Det kan du läsa mer om i den här texten.

Lag i Allsvenskan och Superettan

Vi kan börja med att nämna några av de större lagen som spelade i dessa två ligor under 2017. I Allsvenskan spelade till exempel lag som de tre Stockholmslagen Djurgårdens IF (DIF), AIK, Hammarby IF (Bajen) samt Malmö FF, IFK Norrköping, IFK Göteborg, Östersunds FK och IF Elfsborg (lag från Borås). Hur gick det då för de olika lagen under säsongen 2017? Det kan du läsa mer om under den kommande rubriken i texten.

Även i Superettan, som alltså är ligan som befinner sig snäppet under Allsvenskan, hittar vi en rad lag som är välkända för många fotbollsentusiaster. Vissa har också spelat i Allsvenskan. Några av dem är följande: Göteborgslagen GAIS och Örgryte IS, IF Brommapojkarna (Stockholm), Gefle IF (Gävle), Trelleborgs FF och Syrianska FC (Södertälje). Hur det gick för några av lagen kan du läsa mer om lite längre ned på den här sidan.

Såhär gick Allsvenskan 2017

Vi pratar ju främst om fotbollsåret 2017 i Sverige, och hur gick det då för lagen i Allsvenskan under det här året? Vinnarna var relativt överlägsna, och det var Malmö FF. De vann även året innan och har allt som allt flest vinster någonsin i Allsvenskan. Under första halvan av 2018 har de däremot inte spelat lika bra som vi är vana att se dem, vi får se vad som händer när säsongen är slut.

Andra lag som det gick bra för i Allsvenskan år 2017 är (i ordning): AIK, DIF, Häcken, Östersund och IFK Norrköping. Både Häcken och Östersund var två lag som kom otippat högt i ligan under 2017. De lagen som tyvärr fick lämna Allsvenskan efter säsongen 2017 var följande: Jönköpings Södra, Halmstads BK och AFC Eskilstuna. Däremot innebär ju det att andra lag fick klättra upp, så som Dalkurd FF.

Superettan under 2017

Allsvenskan må visserligen vara den högsta och bästa ligan i Sverige, men långt ifrån den enda som kan bjuda på rolig fotboll och intressanta lag. Den näst högsta ligan Superettan kan exempelvis också göra det. IF Brommapojkarna från Stockholm vann ligan under 2017 och fick därför klättra upp till Allsvenskan. Efter det följde (i ordning) Dalkurd FF och Trelleborgs FF, vilket innebär att även de fick klättra upp till Allsvenskan.

Dessvärre går det ju inte bra för alla lag, och även i Superettan är det ett par lag varje omgång som får flytta ner till en lägre division. Under 2017 fick följande kliva ner till Division I: Syrianska FC och Åtvidabergs FF. Två lag som fick kvala om sina platser var Örgryte IS och IK Frej. Hur det går nu under 2018 får vi se under sensommaren och hösten.

Svenska fotbollsspelare utomlands – VNL

Som nämndes i början finns det flera svenska spelare som har spelat, och som nu spelar, i utländska klubbar. Under 2017 flyttades en svensk spelare till den stora klubben Manchester United, som spelar i den engelska, och högsta, ligan där – Premier League. Personen som fick göra flytten heter Victor Nilsson Lindelöf, som räknas till en av Sveriges bästa spelare just nu. Nilsson Lindelöf, eller VNL som han ibland kallas i media, spelar också i svenska landslaget.

Hur går det 2018?

Under 2017 tog alltså Malmö FF hem titeln i Allsvenskan, men hur kommer det att gå för dem och de andra lagen under 2018? Så här långt ligger faktiskt inte Malmö FF så bra till i Allsvenskan, där lag som Hammarby, AIK och IFK Norrköping med flera istället har visat framfötterna. Exakt hur det går får framtiden avgöra – kommer Malmö FF trots allt lyckas springa ifatt de andra lagen tro?