Svensk fotbolls bästa spelare

Sverige har länge varit en framgångsrik fotbollsnation som fostrat flera spelare som gjort bra ifrån sig både utomlands och i vår inhemska liga. Många börjar med att utmärka sig som spelare i Allsvenskan och fortsätter sedan sin karriär utomlands med större utmaningar. På senare år har också den bästa svenska spelaren för året belönats med en utmärkelse som kallas för Guldbollen. Denna delas ut på den årliga fotbollsgalan.

När man pratar om det bästa spelarna i svensk fotboll är det svårt att jämföra spelare mellan olika generationer. Fotboll som det ser ut idag är helt annorlunda än den som spelades för 50 år sedan och man vet inte hur en dåvarande spelare hade klarat sig idag. Vi gör i alla fall ett försök att granska några av de bästa svenska fotbollsspelarna som har spelat i Allsvenskan.

Henrik Larsson

Henrik Larsson började sin karriär i Högaborgs BK innan han väckte intresse hos den allsvenska klubben Helsingborgs IF. Han spelade sedan i en rad storklubbar i Europa och då bland annat Celtic och Barcelona. Han spelade även över 100 landskamper för svenska landslaget där han gjorde 37 mål. Han var även med i det lag som lyckades ta hem ett VM-brons i VM 1994 i USA, vilket såklart är en stor merit.

Som spelare var Larsson en väldigt fåordig man som istället visade vad han kunde på planen. Larsson var väldigt framstående under sin tid i Celtic där han öste in mål säsong efter säsong. Han stoltserar även med en Champions League-titel då han vann tillsammans med FC Barcelona 2006. Han var även en frontfigur under sin tid i svenska landslaget och är vår främste målskytt när det kommer till mästerskap.

Kurt Hamrin

Nu backar vi tillbaka bandet till 50-talet och kollar på en av Sveriges bästa yttermittfältare. Kurt Hamrin spelade först i Stockholmsklubben AIK innan han drog vidare på utlandsäventyr. Han spelade sedan i en rad olika klubbar i Italien som till exempel AC Milan och Juventus. Han kan även stoltsera med en VM-silver på sin meritlista, vilket såklart slår väldigt högt när vi pratar om de bästa svenska spelarna.

Kurre spelade endast 32 matcher för det svenska landslaget men lyckades på denna korta tiden göra hela 17 mål. Han var som sagt en av de mest framstående spelarna när Sverige tog sig hela vägen till VM-final i VM på hemmaplan. Där blev det tyvärr förlust mot Brasilien. Han lyckades även göra ett fantastiskt mål i matchen mot Västtyskland som än idag nämns som ett av de bästa målen i Sveriges historia.

Gunnar Nordahl

Nordahl var under sin tid en skyttekung av rang och var faktiskt också Sveriges första utlandsproffs. Han började sin karriär i klubben Degerfors men efter några bra år var det många allsvenska klubbar som ryckte i honom. Ny klubbadress blev IFK Norrköping där han blev svensk mästare och skyttekung hela fyra gånger. Han har faktiskt rekordet i hur många gånger en enskild spelare har vunnit den allsvenska skytteligan.

Efter sin succé i IFK Norrköping valde Nordahl att skriva på för den italienska klubben AC Milan. Vissa säger att det var han som banade väg för alla framtida fotbollsproffs i Sverige. Även i Italien skördade han stora framgångar och han lyckades vinna skytteligan hela fem gånger. Än idag är han den spelare som har högst målsnitt i Serie A. Nordahl var såklart också given i landslaget där han var med och tog OS-guld.

Gunnar Gren

Gunnar Gren brukar ofta benämnas som Sveriges absolut största fotbollsspelare. Han började sin karriär i Gårda BK innan han gick vidare till IFK Göteborg. Han fortsatte sedan ut i Europa och valde att spela i Italien. De gav honom smeknamnet “Il Professore” för att han hade helt fantastisk teknik och förståelse för spelet. Han var även den första vinnaren av Guldbollen som anses vara det finaste priset i svensk fotboll.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan är den absolut framgångsrikaste spelaren inom svensk historia. Han började sin karriär i Malmö FF och fortsatte sedan att imponera i Europa. Han har bland annat gjort avtryck i Holland, Italien, Spanien, Frankrike och England. Han är även svenska landslagets främsta målskytt genom alla tider med sina 62 fullträffar. Han har också vunnit Guldbollen hela 11 gånger, vilket kommer bli svårslaget en lång tid framöver. Det finns ingen klubb där han inte har dominerat.