Sveriges bästa klubb

Om du frågar någon vilken som är Sveriges bästa fotbollsklubb kommer du nog få varierande svar. Många väljer säkert med hjärtat och svarar sin favoritklubb. Men ser vi till framgång och internationella meriter kan vi se att det är Malmö FF som är den bästa svenska klubben. Totalt har de vunnit Allsvenskan hela 20 gånger, vilket är mer än någon annan förening har lyckats med. Lägg där till 14 Svenska Cupen-titlar.

Malmö FF grundades redan 1910 men det skulle dröja ända tills 1931 innan de debuterade i Allsvenskan. Deras största internationella framgång kom 1979 när de lyckades ta sig hela vägen till final i Europacupen. Där blev det tyvärr förlust mot det engelska laget Nottingham Forest men de hyllades ändå stort på hemmaplan för prestationen. De fick även ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj, vilket såklart var ett oerhört fint pris.

Hur började framgången?

Den första gången som Malmö vann Allsvenskan var 1944. Då började deras första storhetstid som klubb. Bland annat tog de tre titlar i rad mellan åren 1949-1951. Under denna tid hade de också en obesegrad svit med 49 matcher i rad utan förlust. De vann även Svenska Cupen fem gånger och kom tvåa en gång. De tog sedan en andraplats i Allsvenskan åren 1956 och 1957 innan framgången mattades av.

1958 var första gången som Malmö FF spelade på sin nya hemmaarena Malmö Stadion. Denna var egentligen byggd för VM på hemmaplan under samma år och togs sedan över av klubben. Här kom de att spela sina hemmamatcher i 50 år framåt. Nu har de dock en nybyggd arena vid namn Swedbank Arena som är mer anpassad för internationella matcher. Det skulle sedan dröja till 70-talet innan klubben hade en ny framgångsrik period.

Storhetstiden under 70-talet

70-talet räknas som det mest framgångsrika årtiondet i klubbens historia. Redan 1970 började de med att vinna SM-guld i vad som skulle bli deras första guld av fem. De vann även Svenska Cupen under två år. I och med att de vann Allsvenskan 1977 kvalificerade de sig också till spel i Europa under det efterföljande året. De är som sagt den enda svenska fotbollsklubben som har spelat en final i Europacupen.

Finalen mot Nottingham Forest fick inte en så bra början då Malmö tappade en av sina bästa spelare redan innan match. Malmö hade svårt att skapa några riktigt bra målchanser och det hela slutade i förlust med 1-0. Trots detta räknas det fortfarande som den största framgången i klubbens historia. Anledningen till att klubben kunde vara så framgångsrika var för att de tog in en ny engelsk tränare med andra idéer.

80-talet fram till 2000-talet

Efter några sämre säsonger i början av 80-talet beslutade Malmö sig för att anlita tränaren Roy Hodgson. Många kanske känner igen hans namn då han både varit förbundskapten för det engelska landslaget och tränare i Premier League. Han lyckades ta klubben till hela fem stycken SM-guld och två cupguld. Efter detta hade dock Malmö en svacka och 90-talet är nog en period i klubbhistorien som de helst vill glömma.

Under 90-talet lyckades klubben inte ta en enda titel, vilket var första gången sedan 1930. Som avslutning blev de också nedflyttade till Superettan 1999, vilket såklart var en besvikelse för många fans. Efter detta nederlag gjordes stora förändringar i klubben och de bytte bland annat sin sportchef. Vistelsen i Superettan blev kortvarig och de var tillbaka i Allsvenskan redan 2001. Då med en helt annan mentalitet och unga talanger.

Vägen tillbaka till framgång

Återkomsten till Allsvenskan blev början på en ny framgångssaga. Denna gången leddes laget av Tom Prahl som är den mest framgångsrika tränaren i Sverige. 2004 vann de återigen Allsvenskan och var ytterst nära på att kvala in till UEFA Champions League men det blev förlust i sista kvalet. Deras framgångar och samarbeten gjorde även att de blev den rikaste klubben i hela Sverige. En position som de lyckades hålla ända fram till 2016.

Malmö FF idag

De sista två säsongerna, alltså -16 och -17, tog de åter två raka SM-guld. Åren innan deltog de även i gruppspelet i Champions League två år i rad. Tyvärr lyckades de inte ta sig vidare ur gruppen vid något av tillfällena. Dock hade de stora klubbar som Real Madrid och PSG i staden som såklart gav lite extra publicitet och klirr i kassan. Kan Malmö bara fortsätta på samma väg kommer framgångarna fortsätta att komma.