Sveriges mest värdefulla lag

När man pratar om pengar i svensk fotboll kan det inte jämföras med stora klubbar ute i Europa. Här är det sällan det görs några värvningar eller övergångar med de prissummor som det handlar om utomlands. Vi får komma ihåg att Sverige är ett ganska litet land och inte har samma resurser som andra länder i Europa och vi har inte heller samma möjligheter till internationellt spel som många andra.

När vi kollar på vilka klubbar som är mest värdefulla märker vi en gemensam nämnare och det är att de håller till i storstäderna. Om detta är en slump eller inte går inte att säga men det är oftast dessa klubbar som har störst arenor och kan dra in mest på biljettintäkter. Detta är också klubbar som funnits länge och som har en mycket anrik historia och engagerade styrelser.

Hammarby

Hammarby är en av våra klassiska Stockholmsklubbar som är mest kända för att ha de bästa fansen i hela Sverige. De höll tidigare till på Söder men spelar nu sina hemmamatcher på nybyggda Tele2 Arena. Detta gör att de kan ta in mer publik och på så sätt öka sina biljettintäkter. På senare år har de haft en dipp och åkte dessvärre ur Allsvenskan innan de återigen etablerade sig i Allsvenskan 2015.

Efter att klubben lyckats ta sig tillbaka till Allsvenskan upplevde de sitt bästa år någonsin ekonomiskt och mycket av detta berodde på den höga publiksiffran. De överträffade sitt mål och gjorde en vinst på flera miljoner kronor. De lyckades även göra två bra affärer genom att sälja två stjärnspelare vilket såklart också gav lite extra klirr i kassan. Hammarby räknas i nuläget som den klubb som har bäst ekonomi i Allsvenskan.

Djurgården

Djurgården är också en stockholmsklubb som precis som Hammarby nu spelar sina hemmamatcher på Tele2 Arena. Detta innebär att de har samma publikkapacitet och möjligheter att dra in pengar på biljettförsäljning. Djurgården hade en stark period under tidigt 2000-tal då de vann Allsvenskan inte mindre än tre gånger. De är även en av de största föreningarna i Sverige och har lite över 13 000 medlemmar på olika nivåer.

Djurgårdens ekonomi har dalat lite upp och ned och det fanns perioder där de var tvungna att ta hjälp av andra sektioner i föreningen för att få siffrorna att gå ihop. Dock har de på senare år till och med prisats för sin goda ekonomi och att de är klubben som lyckats bäst baserat på vilka förutsättningar som finns. De har valt att vara ekonomiska och försöka få fram unga talanger istället för dyra värvningar.

AIK

AIK är idag en av landets absolut största fotbollsföreningar med mer än 20 000 medlemmar. De har också förmånen av att spela på Sveriges nationalarena Friends Arena, vilket gör att de kan dra in fina biljettintäkter varje hemmamatch. De har lyckats vinna Allsvenskan hela 11 gånger och är en av de populäraste klubbarna i hela Sverige. De är även den klubb som har varit flest säsonger i Allsvenskan.

Trots sin popularitet och alla framgångar har ekonomin inte alltid sett så bra ut för AIK då de i slutet av 2006 hade skulder på flera miljoner kronor. På grund av detta gjorde klubben allt för att öka sina intäkter. De sålde bland annat en av sina största stjärnor till Grekland för att få in lite extra pengar. Idag har de lyckats vända den negativa trenden och är en av de rikaste klubbarna i Allsvenskan.

IFK Norrköping

IFK Norrköping, eller Peking som de också kallas av hemmapubliken, är en klassisk klubb som skördat många framgångar genom åren. De hade en lite svajig period under början av 2000-talet men lyckades till slut ta sig upp till högsta divisionen igen. Efter några säsonger med blandade resultat lyckades de vinna SM-guld år 2015. I och med vinsten rullade också pengar in och de fick chansen att spela ute i Europa.

Malmö FF

Malmö FF har efter en lite tyngre period lyckats ta sig upp på toppen igen och har två raka SM-guld i bagaget och 2013 var de värderade som den rikaste föreningen i hela Sverige. Tack vare att de kvalificerade sig till Champions League både 2014 och 2015 fick de även en extrasumma på hela 375 miljoner kronor. De står dessutom för den dyraste värvningen av en svensk klubb när de sålde Zlatan Ibrahimovic till Ajax.