Ungdomsfotbollen i Sverige

Ungdomsfotbollen är viktig för Sverige på många sätt. Får vi inte fram några talangfulla ungdomar kommer topplagen att lida då de får mycket svårt med tillväxten. Fotbollen är också ett sätt att få ungdomar att komma ut och röra på sig samtidigt som de socialiserar med andra barn. Ungdomsfotbollen betyder också mycket för små föreningar ute på landsorten då den ofta engagerar de flesta invånare som bor i byn.

I Sverige kan du börja spela fotboll redan vid 6 års ålder. Detta kallas för knattefotboll och då spelar oftast killar och tjejer tillsammans. Här ligger all fokus på lek och det är inte meningen att någon ska känna press varken från föräldrar eller träningar. Här ligger också mycket fokus på träning med boll, och inte på kondition eller styrka. Alla ska tycka det är kul att gå till träningen.

Hur är ungdomsfotbollen uppbyggd?

Du räknas som ungdom från det att du börjar spela fotboll tills att du är 17 år. Lagen delas in efter ålder och du spelar vanligtvis med folk som är födda samma år som du själv. Det kan dock hända att vissa spelar med i en ett år äldre eller yngre årsgrupp. Många små föreningar som inte har tillräckligt med folk flyttar också upp sina ungdomsspelare i seniorlagen innan de har fyllt 18.

Ungdomsfotbollen fungerar ungefär på samma sätt som seniorfotbollen. Lagen är indelade i olika serier som oftast baserar sig på det geografiska läget. Det finns även olika turneringar som föreningar kan delta i både inomhus och utomhus. Det finns inget system där du blir uppflyttad till en högre division utan vinnaren får helt enkelt bara ett fint pris för att de lyckades spela hem serien. Ofta möts samma motståndare flera år i rad.

Utvecklingsläger inom ungdomsfotbollen

För att svensk fotboll inte ska gå miste om unga talanger anordnas det varje år utvecklingsläger. Då får föreningar själva välja ut spelare i olika åldersgrupper som de tycker sticker ut lite extra. Dessa får sedan åka iväg på ett fotbollsläger under några dagar där de träffar och tränar tillsammans med andra talangfulla ungdomar. Går du vidare får du representera ditt landskap i olika turneringar som anordnas under året.

Utvecklingsläger är ett bra sätt att kunna upptäcka nya talanger. Oftast blir de mest talangfulla ivägskickade vid tidig ålder och är sedan en del av till exempel smålandslaget i flera år. Dessa matcher mellan landskapen scoutas ofta av representanter till svenska landslaget och gör du bra ifrån dig finns det stor chans att du blir kallad till något av de svenska ungdomslandslagen. Det är alltså en stor möjlighet för unga spelare.

Skillnader för pojkar och flickor

Svenska fotbollsförbundet gör allt för att inte skilja på fotboll för flickor och pojkar. Det är samma typ av seriesystem för pojkar och flickor samt att båda har chansen att bli skickade på så kallade utvecklingsläger. Dock är det så att betydligt fler pojkar än flickor håller på med fotboll och därför blir det också så att det är pojkarna som får störst uppmärksamhet. Många föreningar jobbar hårt med att få flickor mer intresserade.

Eftersom det inte är så många flickor som spelar fotboll kan det som tjej vara svårt att hitta ett lag i rätt åldersgrupp. Speciellt om du bor på en lite mindre ort eller stad. Lösningen brukar därför vara att lokala klubbar går ihop och blir till en förening. På så sätt har de flera som kan engagera sig runt omkring och flickor från runt om har chansen att spela i klubben.

Hur ser framtiden ut för ungdomsfotbollen?

Fotboll är fortfarande den överlägset största sporten i Sverige men det är inte lika populärt som det var för ett antal år sedan. Därför arbetar man nu hårt med att få ungdomar att börja spela i en förening. Det behöver inte vara för att de ska bli proffs utan bara för att de ska komma ut och röra sig. Fotboll är även bra för att lära sig laganda och kämpa för något tillsammans.

Sammanfattning

Ungdomsfotbollen är otroligt viktig för Sverige och det är tack vare alla engagerade ledare runt om i landet som allt kan gå runt. Får vi inte fram talangfulla ungdomar kommer det drabba storlagen och svensk fotboll i allmänhet. För att svensk fotboll ska utvecklas är det viktigt med spel i Europa och ungdomar är en stor del av detta. Varje klubb vill vara framgångsrik när det kommer till att utveckla och ta fram egna talanger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *