Våra fotbollsarenor i Sverige

Fotboll är Sveriges överlägset populäraste sport och utövas dagligen av flera tusen människor. Det pågår matcher på olika nivåer och på olika arenor över hela vårt avlånga land. För att vara en toppklubb som kan tävla på den högsta nivån krävs det att föreningens arena håller måttet. Det är så klart viktigt att föreningen får in så mycket publik som möjligt för biljettintäkter men också för att kunna tävla på internationell nivå.

I Sverige arbetar föreningar hela tiden på att förbättra och bygga nya arenor. När en arena är färdigbyggd måste både planen och resten av anläggningen underhållas. Många föreningar väljer idag att satsa på konstgräs då vårt hårda vinterklimat kan göra det svårt att hålla en vanlig gräsplan i bra skick. De stora arenorna kan även göras om och användas till andra events som till exempel konserter och ridsport.

Fotbollsarenor i Stockholm

Det är inte så konstigt att vår huvudstad stoltserar med den största arenan. Den heter Friends Arena och finns i Solna. Arenan har kapacitet för över 50 000 personer och används inte bara för fotboll, utan också andra events. Detta är en relativt ny arena som invigdes i år 2012. Denna arena är till vardags hemmaplan för laget AIK som tidigare spelade sina hemmamatcher på Råsunda, som nu är riven.

En annan av Stockholms största arenor är Tele2 Arena som ligger precis intill Globen i södra delarna av huvudstaden. Denna är också nybyggd och invigdes 2013. Här spelar till vardags både Djurgården och Hammarby sina hemmamatcher för cirka 30 000 åskådare. Precis som med Friends Arena anordnas det andra evenemang här när det inte spelas fotboll. Arenan är byggd i en oval form och lyser även upp i olika neonfärger under kvällarna.

Fotbollsarenor i Göteborg

I Sveriges andra stad finns det två arenor som kvalificerar sig på listan över landets största arenor. Den första är Gamla Ullevi som revs och byggdes upp på nytt 2007. Resultatet blev en modern anläggning med plats för nästan 20 000 åskådare. Här spelar IFK Göteborg, Örgryte IS och GAIS sina hemmamatcher. Det talades om att arenan skulle bytt namn vid nybygget men detta blev alltså inte av.

Nästa arena på vår lista brukar också kallas Sveriges snyggaste arena. Det är Nya Ullevi som vi talar om. Detta är Sveriges näst största arena som har plats för lite drygt 40 000 åskådare. Dock gör utformningen på arenan att den känns mycket större än vad den är. Det finns löparbanor runt själva fotbollsplanen, vilket innebär att det även brukar anordnas stora friidrottstävlingar här. Dessutom har den bjudit på en och annan konsertupplevelse.

Fotbollsarenor i Malmö

Även Sveriges tredje stad stoltserar med två stycken stora fotbollsarenor. Den första heter Swedbank Arena och har plats för cirka 25 000 åskådare. Denna arena är speciellt anpassad för elitfotboll och är hemmaplan för storlaget Malmö FF. Även om den inte tar så många åskådare känns det som det är minst det dubbla antalet på plats under fullsatta matcher. Detta brukar kallas Sveriges bästa arena för att se elitfotboll.

Den andra arenan som Malmö har heter kort och gott Malmö Stadion. Denna är faktiskt lite större än Swedbank Arena då den tar in lite över 26 000 åskådare. Den byggdes redan 1958 när Sverige var anordnare av VM och står alltså kvar än idag. Den var tidigare hemmaplan för Malmö FF som sedan flyttade till Swedbank arena när den stod klar. Idag spelar istället IFK Malmö sina hemmamatcher här.

Fotbollsarenor i övriga Sverige

En annan arena som ofta nämns i de sammanhang där det pratas om Sveriges mest kända arenor är Olympiastadion i Helsingborg. Denna har funnits i mer än 120 år och kunde dessutom stoltsera med att de hade samma gräsmatta i över 100 av dem. Dock valde föreningen att byta ut denna i samband med att Helsingborg firade sitt 100-årsjubileum år 2007. Här har det anordnats flera stora turneringar som bland annat U21-EM år 2009.

Det finns en hel del fina fotbollsarenor i Sverige, både när det kommer till nybyggen och gamla klassiska arenor. Nu på senaste åren har landet satsat stort på att bygga nya arenor som håller internationell klass. Detta är på grund av att Sverige ska kunna vara värdar för stora internationella matcher. Det är väldigt bra för fotbollslagen runt om i Sverige då de kan satsa mer på att ta sig ut i Europa.